Niełatwo chyba przedstawić osobę, jaka nie znosi pizzy. Bogactwo dodatków i smaków zapewnia, że niemal każdy wybierze coś pysznego. Każdy człowiek ma swoje preferencje, z uwagi na to trudno się dziwić, że nie każda pizza odpowie naszym upodobaniom. Różnice w smaku można również zauważyć nawet jeśli zamawiamy te same dodatki. Każda pizzeria działa w zgodzie swoimi przepisami, tradycją czy sposobem pieczenia. Z uwagi na to to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, uzyskamy ten sam smak. Co sprawia, że pizza jest idealna? O tym decyduje parę czynników w trakcie przyrządzania.

Najlepsze ciasto na pizzę – jak je przygotować?

Najlepsze ciasto na pizzę to baza smaku. Uzyskanie idealnej masy jest niestety szczególnym wzywaniem, które stoi przed każdym, kto chce zjeść dobrą pizzę. Niezależnie od tego, czy preferujemy cieńsze czy grubsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Oprócz tego, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest dobre są 3 składniki. Głównie najlepiej zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej klasy mąka, a więc o typie bardzo niskiej wartości liczbowej. Im większa wartość (np. w typie 650), tym gorsza jakość mąki. Najznakomitsze pizzernie wykorzystują mąkę włoską o typie 00.

Istotnym składnikiem jest również odpowiedni drożdżowy zaczyn. Kluczowe jest użycie świeżych drożdży. Drożdże suche mają mniejszą wartość, więc, jeżeli marzymy o idealnym cieście, powinno się używać dobre składniki. Ponadto, drożdżowy zaczyn wymaga dołączenia stosownej ilości cukru i soli. Biorąc pod uwagę to, czy wybieramy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, trzeba odpowiednio dopasować proporcje cukru i soli. Ciasto chrupkie robi się w wyniku równo wymierzonej proporcji cukru i soli, grubsze – kiedy do ciasta dosypiemy nieco więcej cukru, niż soli. Sporządzony drożdżowy zaczyn musi trochę „poodpoczywać”, żeby wyrosnąć, a więc to całkiem konieczny etap, o jakim nie należy zapominać.

Żeby sprawić, żeby pizza upiekła się smakowita, najlepiej dodać do ciasta wyjątkowy składnik. Jest nim najlepiej jak najwyższej klasy oliwa. Ile należy dodać oliwy zależy od przepisu, natomiast pewne jest, że ten produkt nadaje smaku, chrupkości. Czy połączenie tych składników sprawi, że pizza będzie doskonała? Oczywiście! Trzeba więc zwrócić uwagę na to, żeby z sercem wyrobić ciasto. Z reguły na koniec powinno być gładkie, sprężyste, a po naciśnięciu, powinno przyjąć poprzednią formę. Jeśli tak nie będzie, należy poczekać oraz pozwolić wciąż drożdżom pracować.

W jaki sposób osiągnąć idealny smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na własnych ulubionych składnikach. Niewątpliwie każdy lubi inne składniki, ale niezależnie od tego, które składniki i dodatki preferujemy, wszystkie powinny być świetnej jakości. Tylko świeże składniki to zapewnienie jakości i dobrego smaku. Dlatego dobierając pizzerię albo tworząc pizzę w domu, trzeba to zapewnić. Tak samo istotna jest ilość dodatków. Choć wielu z nas uwielbia oddziaływać na swoje kubki smakowe oraz dodawać bardzo dużo składników, dobra pizza ma mniej więcej cztery składniki. Mała ilość składników jest ważna patrząc na wagę oraz wciąż daje wiele możliwości dla walorów smakowych. Im więcej składników, tym bardziej ciasto jest obciążone, a więc może się zapaść oraz spłaszczyć się i nie będzie już tak doskonałe.

Duży wpływ na doskonały smak pizzy ma także sos. Najlepszy sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Dlaczego? Puszkowane pomidory oraz pomodorowy koncentrat wsiąkną w ciasto. Gdy tak się stanie, zbyt mokre ciasto będzie słabiej rosło, nie najlepiej się wypiecze, a do tego nie będzie kruche. Z sosem nie należy też nie przesadzać oraz nie dodawać go za wiele. Najlepiej go przygotować ciut wcześniej, żeby nabrał dobrego smaku i aromatu.

Technika wypiekania pysznej pizzy

Co sprawia, że pizza ma dobry smak oraz aromat? Rzecz jasna metoda jej wypiekania. W wielu pizzeriach wykorzystywane są w tym celu piece kamienne albo te opalane drewnem. Niezwykle wysoka temperatura tych pieców skutkuje tym, że pizza wypieka się prędko, ciasto pozostaje sprężyste i chrupkie, a same składniki wyzwalają swój doskonały smak, nie stając się w tym czasie gumowe czy spalone.

To powoduje, że im większa temperatura w czasie wypiekania pizzy, tym lepiej. Dość ciężko sobie wyobrazić posiadanie pieca kamiennego w domu, co sprawia, że zazwyczaj udajemy się na pizzę do wybranej pizzerii albo wybieramy zamówienie pizzy z dowozem do domu. Jak to robić gdy jednak chcemy przyrządzić pizzę, która jest dobra w domowych warunkach? Możliwości piekarnika mogą nie starczyć, z uwagi na to dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pieczenia pizzy. Trzeba go ogrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną najlepszą pizzę.

Być może w domu nie uzyskamy efektu z pizzerii, ale będzie on zbliżowny i pizza będzie miała dobry smak. Zawdzięczamy to temu, że kamień wyciąga wilgoć ciasta, a tym samym skraca jej czas pieczenia. Ta metodą ciasto pozostaje kruche i sprężyste, a nasze składniki nie gubią wartości i gwarantują doskonały smak.

http://www.pizza-torun.pl

Strona używa cookies
Ok