Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najpopularniejszych i lubianych wśród alkoholi. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące przeróżnych jego rodzai, co sprawia, że czasami ciężko jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś na temat piwa, jego sposobie warzenia, rodzajach, kosztach, jakości oraz istotności miejsca produkcji. Najpopularniejsze są bez wątpienia browary koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej jakości oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, finezyjniej wykonywanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i solidność przetworzenia jest kluczowa. Dlaczego? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe jako że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów wyróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone niezależnie, w warunkach domowych, co wiąże się z staraniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są często tworzone z mniej spotykanych i droższych składników. Smakosze są w stanie wydać nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Samo warzenie zajmuje stosunkowo długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować duże ilości trunku, lub zacząć prywatny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak warto mieć na uwadze, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Otwarcie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także otrzymania koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów szybko się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja piwa na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w takim razie widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak klasa, struktura, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, barwa. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się także o piwach specjalnych, których nie da się zaliczyć do jednego typu, jako że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania różnych składników. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, powyżej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Klienci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż wydawać pieniądze na tanie piwa niskiej jakości.

www.ultrapak.pl/przetworstwo/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa

 

Strona używa cookies
Ok